maandag 30 juni 2014

Vechten

Vaak zeggen mensen tegen mij dat ik vooral door moet blijven vechten, dat opgeven geen optie is.
Ik vraag me dan vaak af; vechten tegen wat, wat word bedoelt met vechten? Toen ik aan de chemo was toen heb ik gevochten voor wat ik waard was dat klopt maar dat was vooral omdat de chemo mij zo ontzettend ziek maakte dat er bijna niks meer te vechten viel. Maar nu, hoe moet ik nu vechten tegen iets waarvoor de knapste dokters van de wereld niet eens een medicijn hebben?

Begrijp me goed ik ben nog lang niet van plan om me er bij neer te leggen maar ik denk wel dat het belangrijk is dat mensen weten dat niet elke ziekte te overwinnen is en al zeker de kanker niet, hoe hard je soms ook vecht. En natuurlijk is opgeven in eerste instantie geen optie maar soms is juist opgeven de enige optie die overblijft en is dat dan verliezen? Zelf denk ik van niet, ik denk dat je juist op je krachtigst bent als het moment daar is en dat je geen andere uitweg meer ziet dan opgeven. We praten dan eigenlijk niet meer over opgeven maar over overgeven en juist dat is iets wat erg veel moeite kost.
Ik denk dat daar ook het verschil ligt van krachtig en moedig zijn.
Krachtig zijn is iets wat je doet vanuit een drive, bijvoorbeeld een drive van overleven, vechten tegen iets waar je zo tegenop ziet en het liefste niet aan toe wilt geven, Terwijl moedig zijn vooral een zaak van overgeven en accepteren is. En is dat niet juist het gene waar het allemaal om draait? Zeker als je (dood)ziek bent.......