vrijdag 2 januari 2015

Weer een stukje verder in reserve

De operatie is nu zo'n drie weken geleden en inmiddels gaat het weer een beetje beter met me.
Het is een zware operatie geweest omdat er veel litteken weefsel was ontstaan na de vorige operatie's. Maar ook omdat de tumoren op een lastige plek zaten. Zo zat er bijv. eentje vast aan mijn urineleider en dicht bij wat lymfevaten. Om daar bij te kunnen komen heeft de chirurg mijn blaas op wat punten los moeten snijden en daardoor heb ik nu nog enige klachten bij het plassen, ik ben daarvoor onder controle bij de uroloog die mij samen met de andere chirurg heeft geopereerd. Afgelopen week ben ik bij hem geweest en hij wilde m'n klachten nog eventjes aankijken in de hoop dat over een week of zeven de klachten sterk verminderd zullen zijn, de blaas en urineleider hebben nou eenmaal een flinke optater gehad. Maar mocht dat niet het geval zijn dan misschien toch overgaan op zelf katheteriseren op de dagen dat het minder gaat. Maar dat wachten we eerst maar eventjes af.
Verder is er bij het verwijderen van een tumor rondom mijn heupbeen een slagader geraakt waardoor ik nu een vaatprothese heb. Zelf merk ik van die prothese weinig tot niks, het enige wat verandert is is dat ik een bloedverdunnend medicijn erbij heb gekregen wat ik zal moeten blijven slikken. 
Na tien dagen mocht ik het ziekenhuis verlaten en dat ging best aardig totdat ik op de tweede dag na ontslag ineens enorme buikpijn kreeg en maar bleef overgeven. We hebben toen uiteindelijk midden in de nacht het ziekenhuis gebeld en die zeiden dat we gelijk moesten komen omdat er na zo'n grote buikoperatie veel fout kan gaan. Met een maagsonde is er uiteindelijk nog heel veel 'rommel' uit mijn maag gehaald en mijn darmen waren ook flink van slag maar gelukkig wees een ct-scan uit dat er in ieder geval niks geks in mijn buik gevonden was. Dus na twee nachtjes ziekenhuis mocht ik gelukkig weer naar huis.

Dat het een zware operatie is geweest merk ik lichamelijk wel, ik knap ook veel minder snel op dan de vorige keren maar dat komt misschien ook wel omdat mijn lichaam het allemaal een beetje teveel vindt worden en drie operatie's in één jaar tijd is ook wel veel natuurlijk. Ik heb mezelf dan ook voorgenomen om het allemaal rustig aan weer op te bouwen anders ben ik bang dat het uiteindelijk alleen maar langer gaat duren.

Volgende week hebben we een afspraak bij mijn chirurg waarbij we naast de gewone controle van de operatie ook de uitslag krijgen van hoeveel er aan tumoren weggehaald is. En dat het foute boel is wat er zat dat weten we al maar ik ben benieuwd of ik dit keer bijvoorbeeld wel in aanmerking kom voor een (na)behandel traject. Er is namenlijk een week of drie geleden een nieuw traject in Nederland geopend voor een nieuwe aanpak van osteosarcomen en misschien werkt dat ook wel bij die sarcomen die telkens ongevraagd een plekje in mijn lichaam innemen. 

Volgende week hoop ik meer te weten!